Hutspot is the place to be. Dat heeft de organisatie goed gezien. Overdag een conceptstore voor een ‘urbanized lifestyle’ & nu de ideale plek voor een inspirerende avond. Twee dikke Chesterfield stoelen staan klaar voor de gasten. Ernaast een kunstzinnig stukje groen van Spruitje. En voor het publiek een bonte mix van vintage schoolstoelen.

Een kwetsbaar begin
Het begin van de avond…de toon zetten met kwetsbaarheid. Een rap van Jimmy Jansen. Hier wat flarden van zijn mooie woorden:

 Er leiden meerdere wegen naar dromen.
Het leven laat zich niet plannen; verzand niet in plannen maken.
Weet je wat je straks gaat doen? Zo geïnspireerd, aim for the moon!’

En dan het gesprek met de ondernemers. Jurriaan Ruys van Land Life Company en Daan Weddepohl van Peerby. Wat opvalt is dat er echt tijd genomen wordt. Geen line-up met korte vluchtige praatjes, maar een avondvullend gesprek met twee mensen die een interessant verhaal hebben, over hun jeugd, hun drijfveren, valkuilen en visie op (sociaal) ondernemerschap. Een gesprek over eigenzinnigheid, lef en doorzettingsvermogen.

Over drijfveren
De aarde beter maken dan zij nu is. Omgaan met de verschuiving van bezit naar gebruik, van consumeren naar verduurzamen. Mooi hoe beide ondernemers waarde toevoegen aan de wereld van morgen. Land Life met een oplossing om bomen succesvol te planten in moeilijke gebieden. Waar voorheen 0 tot 10% van de bomen overleefden, is dat nu 80 tot 95%. Met recht nature restoration. En Peerby die buren met elkaar in contact brengt, spullen deelbaar maakt en zo ook producenten en retailers meer bewust maakt van de noodzaak van duurzaamheid, in plaats van vervangbaarheid.

Wat is ondernemen?
‘Een aantal mensen bij elkaar brengen die voor een bepaalde tijd van hun leven samen iets moois doen, met hetzelfde doel. Om te laten groeien waar je in gelooft.’ “ Planting Hope” , schreef iemand over Land Life. Mooier had Jurriaan het zelf niet kunnen zeggen.
Rust en richting. Dat is wat je als ondernemer biedt. Een doel waar je je als team achter schaart. Managen door mensen. Door het beste met elkaar samen te werken om het doel te bereiken.
In hun ondernemerschap hebben Daan en Jurriaan ervaren dat je moet vertrouwen op je intuïtie en gevoel. Ratio is overrated. Het is de slechtste manier om beslissingen te nemen.
En hoe verkoop je iets waar je in gelooft? ‘ Alle twijfel afleggen en vol overtuiging’. Dat is het advies wat Jurriaan kreeg en nu ook doorgeeft, want zo is het bij hem gelukt.

Over geld
De enige relevante investering is die van de klant. Want dat is oprecht. Subsidie, investeerders, etc. Het is mooi, maar niet duurzaam. De klant bepaalt de waarde van je product en is daarmee het enige wat telt. Toch komt later in het gesprek ook nog idealisme en realisme aan bod. Jurriaan en Daan zijn idealisten. Zij hebben een beeld over de wereld van morgen en hoe zij vanuit hun onderneming daaraan bijdragen. De realiteit is dat geld nodig is geweest en hen in staat heeft gesteld om de onderneming te starten en hun ambities waar te maken. Dus zo gaan idealisme en realisme hand in hand.

Soldiers van de sociale revolutie
‘Je moet ergens in geloven en het doen totdat het tegendeel is bewezen en dan pas je het aan’, zo vertelt Daan. En dan vervolgt hij ‘De sociale revolutie is veel groter dan de technologische revolutie.’ Mooi dan hoe hier zo’n 150 jonge mensen bij elkaar zijn; dromers en doeners; soldiers in deze revolutie, waarin het draait om samenwerken. Het terugbrengen van de ‘community’ en om de vraag hoe we willen samenleven, met elkaar en met de natuur.

Over de toekomst
Ik hoor het steeds vaker, en ook hier weer. Jurriaan vertelt: ‘Kleine organisaties hebben de toekomst. Grote ondernemingen zijn bezig om slechte dingen beter te doen, (en daar helpen consultancy’s bij), maar het zijn slinking strategies om langzaam te sterven. De toekomst zit in kleine hubs. Ideeën zijn niks waard. Het zit in de uitvoering. En zeggen waar het op staat, dan voeg je waarde toe.’

Tip voor de individu: Je moet je eigen weg zoeken en doen waar je passie ligt, dan word je een gelukkiger en beter mens. Met Jurriaan en Daan als mooi voorbeeld, maar ook de mensen in het publiek. De aanschouwers die zich graag lieten inspireren. De dromers en doeners. Soldiers van deze revolutie. More to come, I’m sure!

Dit was dus de eerste episode van Moonshots en vast niet de laatste. Een mooi iniatief van Aimforthemoon uit Amsterdam. Dank aan Joost van Schie voor de uitnodiging en voor een avond ‘verwondering’.

Dream big, start small. from Aimforthemoon on Vimeo.