Het is vrijdagmiddag 14 uur. Ik heb een afspraak met Linda Roos. Een jonge zelfstandige professional die ik ongeveer een jaar geleden op het spoor kwam. Vanuit haar blog droombaan.net werpt ze een kritische blik op de arbeidsmarkt. Nu is het tijd voor een ontmoeting; ‘kom maar naar mijn werkplek!” Ik rijd door Amsterdam Nieuw West en mijn navigatiesysteem leidt me door een woonwijk tot voor een oud schoolgebouw. Parkeerplekken genoeg; een unicum in Amsterdam.
LolaLuid! IMG_2632

A happy place
Meer dan dit schoolgebouw kan ik niet ontdekken in deze straat, dus bel ik Linda om te vragen waar ik moet zijn. Ze werkt in het schoolgebouw, zo blijkt. Het is niet meer in functie als school, maar ‘verhipt’. A happy place, zo voelt het. Gezellige lichtjes en planten sieren de ingang. Een krijtbord heet me welkom en achter de ramen van het gebouw gebeurt van alles. Ik zie een bonte mix van fietsbanden tot oude vintage lampjes. Ik loop naar binnen en in de hal wacht Linda me op. Een jonge vrouw. Half zo oud als ik. ‘Vind het je het leuk als ik je even rondleid?’

Vanuit anti-kraak heeft het gebouw een tijdelijke maatschappelijke functie gekregen als ‘pop-up mall voor start-ups’. Op de begane grond zitten de ‘makers’. Op de eerste verdieping vind je kantoren en veel creatieven. Hier werkt Linda. De 2e verdieping heeft een woonfunctie. Beneden in de hal een koffiecorner. Een ontmoetingsplaats & werkplek ineen. We drinken een cappuccino ‘met melk van de boer’. Linda vertelt over haar carrière…Linda Roos

Geen droomstart
“2013. Met een mooie opleiding op zak, Bachelor Media & Cultuur, gevolgd door een Master Comparative Arts and Media Studies stroomde ik vanuit de collegebanken de arbeidsmarkt op. Vol ambitie en klaar voor een mooie carrière. Maar die loopbaan kwam niet meteen, zoals ik hoopte. Ik solliciteerde veel, maar ik was niet de enige en banen in mijn werkveld zijn schaars. Ik werkte wel; in de catering en in een modezaak. Niet helemaal het plan. Het brengt natuurlijk brood op de plank, maar ik wilde echt aan de slag als tekstschrijver. Meer door noodzaak dan vanuit een bewuste keuze werd ik freelancer. Het startte met het delen van mijn ervaringen via mijn blog. Vandaaruit ben ik aan de slag gegaan voor opdrachtgevers. Geen baas en geen baan, maar vrijheid, zelfstandigheid en afwisseling. En ook onzekerheid. Dat is het moeilijkste. Ook voor mijn omgeving. Sommige familieleden en vrienden vragen nog wel eens: ‘Wil je niet liever een echte baan?’”

Verontwaardiging
“In het begin van mijn zoektocht naar een baan was ik wel eens boos en verontwaardigd. Op jonge leeftijd moet je al een studiekeuze maken; je bent 16 of 17 jaar en hebt eigenlijk geen idee wie je bent en wat je met je leven wilt. Toch moet je kiezen wat je gaat studeren. Dan stoomt de universiteit je klaar en heb je na jaren een diploma op zak. Voorbereiding op de arbeidsmarkt komt echter helemaal niet aan bod. En daar sta je dan met je diploma en je ambitie. In deze tijd lijkt alles maakbaar. We maken elkaar gek met mooie verhalen en als het dan niet lukt zoals je had gedacht, dan ligt het dus aan ‘mij’. Je kunt daar heel ongelukkig van worden.”

Professional Rebel
“Maar boos zijn leidt tot niks. De situatie was zoals die was en dus nam ik zelf de regie. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en volgde een accelerator programma bij Professional Rebel. Een traject van 3 maanden voor 20 deelnemers om de kick-start aan je professionele leven te geven. De opdrachten kwamen beetje bij beetje binnen. Tekstcreatie, journalistiek, redigeren, vertalen. In het begin combineerde ik het met bijbaantjes, maar langzaam maar zeker kon ik mijn werkweek als ZZP-er goed vullen vanuit mijn bedrijf Linda Roos & Media. Ja, inderdaad een zinspeling op…”

Van keukentafel naar pop-up werkplek
“Nu wil ik niet meer anders. Ik begon, zoals velen, met werken achter de keukentafel. Maar met verschillende huisgenoten om me heen, was dat niet ideaal. Via een vriendin ontdekte ik de ‘anti-kraak’ werkplek en sinds eind 2015 zit ik hier in Lola Luid! Ik deel mijn kantoor met een paar anderen en daarmee is de toch al lage huur helemaal goed op te brengen. Daarnaast brengt het veel voordelen. Het is alsof ik elke dag naar kantoor ga. Er komt ritme en regelmaat in het werken. En in het gebouw zitten allemaal ZZP-ers. We helpen elkaar. Met de komst van de koffiecorner is het nu ook een leuke plek om mensen uit te nodigen.” Ik neem een slok van mijn koffie en ben het helemaal met haar eens.Lola Luid!

 

 

 

 

 

 

 

 

Lola Luid!Over Lola Luid!
Lola Luid! is een broedplaats en pop-up mall in Amsterdam Nieuw-West met lokale start-ups. Het is begonnen als pilot van LOLA (Leegstand OpLossers Amsterdam), een initiatief van o.a. Lokale Lente, Culturele Stelling van Amsterdam, Vrije Ruimte, Urban Resort en Stipo om leegstaand gemeentelijk vastgoed aan burgerinitiatieven te geven. Leegstandsbeheer met een maatschappelijke meerwaarde. De gebruikers van Lola Luid! zijn gepassioneerde, creatieve en sociale (startende) ondernemers die met zorg geselecteerd zijn om Lola Luid! tot een succes te maken.

Blog gepubliceerd op TheStyleOffice.today