De impact van ‘ kleine’ systemen

… en wat dit betekent voor corporates.

Gisteren interessante gesprekken gevoerd op de Ceuvel in Amsterdam, vanuit de serie De Verkenners die ik samen met Marco van Gelder schrijf (publicatie volgt, zal ik tzt delen). Überhaupt is de Ceuvel een interessante plek, die aanzet tot denken. En vooral laat zien wat er kan. Want daar doen ze het gewoon. Maar de gesprekken met Sanderine, Tom en Marco waren ook food for thought. zo blijft mijn hoofd steken bij ‘systemen’. De systemen waar we nu mee zitten zijn groot. Zo groot dat ze moeilijk, bijna onmogelijk in beweging komen. Het zit vast. Terwijl de systemen problemen in stand houden. Het probleem dat we onze aarde verzieken. Dat we de welvaart scheef verdelen. To name a few.

Het systeem moet ‘om’. Dat wordt veel gezegd en heb ik ook regelmatig geschreven. Maar is dat zo? Gaat het om ‘het’ systeem? Misschien is de oplossing dat er naast de systemen kleinere systemen ontstaan. Kleinere, meer wendbare systemen die aanpakken wat er mis is met de grote systemen. Op termijn maak je daarmee de grote systemen overbodig.

Vanuit het gegeven systemen, leg ik het linkje naar Corporates. In feite grote systemen. Die weinig wendbaar en flexibel zijn. Systemen die slagkracht en executie in de weg staan. Die misschien op termijn wel de doodsteek zijn.

En zo moet ik denken aan GE. Een megacorporate waar toevallig mijn broer en zijn vrouw voor werken in de VS. Meteen ook een kanttekening, want ik heb me er niet echt in verdiept, maar als ik zo nadenk over wat ik in de afgelopen jaren van hen heb gehoord en via de media heb meegekregen, bekruipt me nu ineens het gevoel dat deze megacorporate stilletjes aan bezig is om zichzelf om te zetten in allemaal kleine systeempjes. Dus niet meer het grote GE, maar een verzameling van allemaal kleine wendbare, flexibele onderdeeltjes.

Deze gedachten komen op omdat we onder andere gesproken hebben over het rioleringssysteem. Lang geleden ontstaan en dat heeft een hele goede functie gehad met een positieve impact op de gezondheid van mensen. Maar nu zien we dat het systeem ervoor zorgt dat we belangrijke mineralen dagelijks wegspoelen. Fosfaat is een eindige grondstof en dus moeten we er zuinig op zijn. Het zorgt bijvoorbeeld voor de vruchtbaarheid van de bodem, en is belangrijk voor onze voedselvoorziening. Maar het grote systeem faalt en dus spoelen we deze grondstof gewoon weg. Dagelijks gaat er fosfaat verloren, wat we niet meer terug kunnen winnen. Voor altijd weg…

De oplossing zit in kleinere systemen, zodat je dichter bij de bron fosfaat kunt opvangen en terugwinnen. Van klein naar groot, met bijna 100% winst. Klinkt simpel, maar is niet zo makkelijk gedaan. Gelukkig is de beweging op dit vlak goed op gang gekomen, dankzij ‘believers’ zoals Metabolic, die het gewoon doen. Klein beginnen. Ontwikkelen, uitvoeren, verbeteren en dan groter maken.

Groter? Ja groter. Niet het systeem, maar de toepassing. Want klein heeft impact en misschien ook wel de toekomst.