In 4 stappen naar een Minimalist Life
Vraagtekens stellen bij je levenstijl is niet meer iets van de geitenwollensokken beweging. Je hoeft geen boomknuffelaar te zijn om te bedenken dat het anders kan en moet. Tegenwoordig is bewust leven hip & happening. Generation Zero wordt het zelfs genoemd. Een mooie ontwikkeling, want dat zet tenminste zoden aan de dijk en is hard nodig. Onze natuur is immers niet oneindig veerkrachtig. Er zit een eind aan wat onze planeet met ons consumptie gedrag aan kan. Het zaadje – om bewuster te worden, zuiniger met de natuur om te gaan – is bij mij een poosje geleden geplant en ik neem je graag mee in mijn ontdekkingstocht in het minimalisme. Het doel is om fijn te (blijven) leven, wonen en werken. Met respect voor onze natuur om langdurige continuiteit daarvan te waarborgen. Mooie woorden, maar de crux zit hem in de praktijk. In het doen.
Eyeopener: Werken in de natuur
Het begon eigenlijk met de KantoorKaravaan. Een flexibele werk & inspiratieplek in een vintage caravan. Ik realiseerde me dat er weinig nodig is, om te kunnen werken en schreef er een blog over. En dat je door dat minimale meer waardering krijgt voor alles wat je voor lief neemt. De natuur bijvoorbeeld. Die is niet te koop. En als we niet oppassen brengen we als maatschappij die natuur voorgoed naar de klote.
Tiny wonen
Van de KantoorKaravaan naar de Tiny House beweging is een logische stap. Wonen op niet meer dan 37 m2 (dat is de strenge variant). Waarom heb je eigenlijk zoveel ruimte nodig? In deze wereld van groter, groter, groter, vind ik dit een mooie tegenbeweging. Het filmpje hieronder schetst een mooi beeld van slim omgaan met weinig ruimte en toch prima (eigenlijk prachtig) wonen.
Who needs stuff?
Als je zo klein woont, moet je ook nadenken wat je nodig hebt. Al die spullen die je in je leven verzamelt. Dat kan echt anders, maar vereist een redelijk radicale aanpak. Hier komt de 100 thing challenge om de hoek kijken. Een initiatief van Dave Bruno. Dit draait om drie dingen:
1. Reduce (some stuff)
2. Refuse (more new stuff)
3. Rejigger (life priorities)
Een andere aanpak komt van The Minimalists. Geen challenge, maar een game die gaat uit van het weg doen. Dus niet starten met wat je nodig hebt, maar het loskomen van wat je hebt. In de 30 day challenge, neem je elke dag afstand van iets. Je start op dag 1 met 1 ding, op dag 2 met 2 dingen en op dag 3 met 3 dingen, etc. Zo wordt het elke dag meer en op dag 30 neem je dus afstand van 30 dingen uit je leven.
Start met je kleding
Kijkend naar die lijst van 100, zie je dat een groot deel van de spullen die je nodig hebt kleren zijn. Op dit specifieke vlak zijn verschillende mensen met benaderingen gekomen om kleding te minimaliseren. Courtney Carver komt met Project 333. Drie maanden doorkomen met maar 33 dingen in je kast, inclusief jassen, schoenen, accessoires en sieraden. De Capsule Wardrobe aanpak van Caroline Rector is iets ruimer, en gaat uit van 37 stuks, inclusief jassen en schoenen, maar zonder sieraden en accessoires.
Zero Waste
En dan voor de hardcore believers is er the ultimate minimalist lifestyle. Een leven waarin je leeft met weinig spullen, op weinig m2, en met een minimale (zero!) hoeveelheid afval. De zero waste beweging. Lauren Singer gaat met haar verhaal de wereld over. Een jonge slimme meid die op een moment bedacht dat ze het zat was met dat afval. Ze zette een knop om en al haar afval van de afgelopen drie jaar past in een glazen pot. Ze zag dat het haalbaar was, want Bea Johnson was haar al voorgegaan. En met haar Ted talk zet ze veel mensen aan het denken. Het zien van haar afvalpotje was voor mij een wake up moment. Boyan Slat is bezig om de zee van plastic te ontdoen, en op Facebook komen regelmatig foto’s voorbij van de bergen plastic die we met elkaar weggooien en die in zee verdwijnen. Lauren heeft leven omgegooid. Dat is echt radicaal, want als je erbij stilstaat, wordt zo’n beetje alles in plastic verpakt en het is niet zo makkelijk om dat maar eens anders te doen. En daarom bewonder ik haar doorzettingsvermogen en vind ik het mooi hoe ze het haar missie maakt om mensen te inspireren met haar verhaal via haar blog Trash is for tossers. En zo is heeft ze mij ook geraakt. Het kan anders, en daar wil ik ook werk van maken.
Dus in 4 stappen naar een minimalist lifestyle
Stap 1: minimaliseer je kleding tot 37 stuks
Stap 2: breng al je spullen terug tot 100 stuks (100 thing challenge)
Stap 3: ga klein (tiny) wonen. Hoeveel ruimte heb je eigenlijk nodig?
Stap 4: weg met al dat afval. Zero waste!
Mijn persoonlijke journey is gestart
Dit weekend ben ik begonnen. Eerst dus focus op mijn kleding. Als vrouw ‘a pretty big thing’. Maar hoe wonderlijk. Als je stil staat bij wat je eigenlijk nodig hebt, dan is dat echt niet zo veel. In feite weet je dat ook wel. Ik ben vast niet de enige die na een week vakantie thuis komt met 80% schone kleren, omdat je altijd dezelfde kleren draagt. Mijn persoonlijke journey is dus gestart en vanaf vandaag ga ik verder met maar 37 kledingstukken in mijn kast. Mijn next step is de 100 thing challenge. In de komende week of weken maak ik een lijst met alles wat ik perse nodig heb, en neem ik afscheid van overbodige spullen. Ondertussen denk ik ook na over zero waste en begin ik al met kleine stapjes. Alles van plastic vervangen door duurzame alternatieven bijvoorbeeld.
En dan de tiny house. Ook in Nederland is een tiny house beweging die steeds meer volgers krijgt. Gemeentes staan ook meer en meer open om te faciliteren in deze woonbehoefte. En ook vanuit de bouwwereld zit er beweging in. Bouwonderneming Heijmans heeft een mini huis ontwikkeld, de Heijmans One. Wie weet kan ik er binnenkort in proefwonen. Ik hoop het!
Zo zie je, de beweging komt op gang. Naar een bewuster en duurzamer leven. Met als driver Generation Zero. Zodat de oceaanslurper van Boyan, niet tot in het eind der tijden plastic uit de oceaan hoeft te halen en we kunnen blijven genieten van alles wat onze planeet biedt!