Privacy een luxe?
Hoeveel is onze veiligheid ons waard? Jaren geleden las ik het boek “1984”. ‘Big brother is watching you’ leek een beeld uit een science fictionwereld. Ver weg van de echte realiteit. Nu, zo’n 20 jaar later, zijn we echter nog veel verder dan in het boek werd beschreven.
Omwille van onze veiligheid wordt alles in de gaten gehouden. Satelietcamera’s hebben zicht op alle uithoeken van de wereld. Surveillance camera’s houden alles voortdurend in de gaten. Zowel binnen als buiten. Onze smartphones registreren waar we zijn, wie we spreken en wat we in berichtjes communiceren. En wat we doen op internet, wordt allemaal netjes opgeslagen.
Waarom?
In de basis voor onze veiligheid èn omdat het kan. Technisch is inmiddels alles mogelijk. Opslag van informatie kent geen grenzen meer. En wie weet schuilt er in een van ons wel een terrorist met snode plannen. Dan is het fijn dat de informatie die vanuit allerlei kanalen verzameld wordt ertoe kan leiden dat mensen met foute plannen snel worden getraceerd. Op zich een fijn idee. Maar waar blijft onze privacy? Gaan privacy en veiligheid wel samen? Ik denk dat we toewerken naar een wereld waarin privacy een luxe wordt. Als je de prijs wilt èn kunt betalen, dan heb je privacy, en anders ligt je leven op straat.
Anti surveillence fashion
Wil je niet zichtbaar zijn op surveillance camera’s? Draag dan een speciale hoodie. Het geavanceerde materiaal waar dit kledingstuk van is gemaakt, zorgt ervoor dat je niet zichtbaar bent. Een zogenaamde ‘anti-drone’ pet is al te koop voor 40$. Een burqa waarmee je je lichaam grotendeels bedekt kost $2500.
Gecodeerd gebruik van mobiel
Via Silent Circle is het mogelijk om wereldwijd beveiligde telefoon- en videogesprekken te voeren en data versleuteld te versturen, vanuit een smartphone. Dus je gesprekken en berichtjes zijn dan echt prive. Vanaf juni is een abonnement op Silent Circle exclusief via KPN te verkrijgen voor zo’n 10 euro per maand.
Afgeschermde mobiel
Een andere optie is je telefoon af te schermen van draadloze signalen: “untrackable, unhackable en undistractable” dankzij de ‘Off pocket’. Een hoesje voor je mobiel, verkrijgbaar in twee maten voor 80$.
Tja, privacy heeft een prijs en wordt langzaam maar zeker een luxe. Maar….laat die terroristen nou ook altijd geld hebben.. Waar blijft dan nog onze veiligheid?
Privacy gift shop
Kunstenaar Andrew Harvey is de ontwikkelaar van de Off pocket en de anti-drone mode items. Ze zijn te koop via zijn Privacy Gift shop. Het doel van shop is het publiek bewust te maken van de ontwikkelingen rondom onze privacy. Dit onderwerp is ook een belangrijk thema in de Expositie Faceless, samengesteld door kunstenaar Bogomir Doringer. Een aanrader en nog tot 14 april te zien in Mediamatic in Amsterdam.